onsdag 28 april 2010

Recept till Valborg

Jag har i ett svagt ögonblick lovat att jag ska ge er
receptet på laxen med västerbottenost som jag fick
av min kollega Lena.
Det har jag emellertid lyckats glömma i varje inlägg
men här kommer det:

4 laxfilébitar
Salt och peppar
1 liten strimlad purjolök
drygt 2 dl creme fraiche (lätt eller vanlig spelar ingen roll)
1/2 dl mjölk
1 vitlöksklyfta
1 tsk curry
1 tsk flingsalt
1 krm vitpeppar
1 dl västerbottenost

Lägg laxbitarna i en smord form.
Salta och peppra dem lätt.
Blanda alla ingredienserna och lägg dem ovanpå laxbitarna
Grädda i 225 grader i 20 min

Servera gärna med pressad potatis och broccoli.
(Det går även bra med ris)

I somras plockade vi mycket blåbär och det är lätt
att glömma bort dem i frysen men vad passar bättre
efter en fiskrätt än med lite paj.

Nu till Valborg har jag köpt rabarber som jag ska
göra en vårig paj av på riktigt smör förstås
och vad passar bättre till förrätt än sparris
stekta i kallpressad rapsolja.

Annars har den här veckan bjudit på både motgångar
och bra flyt. Visst är det underbart att bara sitta i sitt
kök och njuta av att rosorna stått lika fina i 10 dagar!?!
Det gäller att finna mindfulness i dessa stressiga vårdagar.
Hur gör ni för att fånga dagen och leva i nuet?

Jag kunde också glädja mig åt lite nyheter som jag fått
till Lissboden. Jag gillar den här emaljburken för att den
är "namnlös". Man kan alltså förvara vad man vill i den:)

De här sakerna skulle passa finfint i vårt torp i framtiden.
Just nu har vi (läs Mats) fullt upp med målningen av
trapphuset och nedre samt övre hallen men torpdrömmen
finns alltid i våra tankar. Det blir så ljust och fint.

Jag tror att det är väldigt bra för oss människor med
miljöombyte lite nu och då så där skulle torpet fylla
sin funktion.

Nu önskar jag er alla en trevlig Valborgsmässoafton
och efterföljande helg!

(För er som undrar så har jag öppet som vanligt i
Lissboden på lördag)

18 kommentarer:

  1. Hej vännen! Hoppas du läst mitt mail, är såå glad över det fina paketet som kom idag!
    Vackra kuddar o ljuuuvliga lavendelkuddar!!!
    Jonas har antecknat ditt laxrecept nu, han fiskar ju mest jämt så vi har massor av lax i frysen, så kul med nya recept, det blir lätt samma annars!
    Vad fina saker du har fått hem!!!
    Hur jag lever i nuet.... Jag tror att vi som gillar det estetiska är bra på att se det vackra i det enkla, iallafall tycker jag att jag blir lycklig av små saker, vackra saker som allt från en doft, ett gulligt mail, en rar kund, en vacker sak..... Det handlar om att vara i nuet tror jag!
    Kram till dej min söta bloggvän! O kram till din Mats också! //Cilla

    SvaraRadera
  2. Nästa helg ska vi göra den här laxen, får väl äta rester efter kalaset imorgon denna helgen. Men rabarberpaj ska jag också ha på valborg, det passar bra nu på våren. Jättefin vit emljburk och mjölkkanna, skulle passa bra i stugan det har du rätt i. Det är hektiskt just den här tiden, att fånga tid och hinna njuta glöms lätt. Jag försöker sänka axlarna och se och känna just i stunden, men men sen är det full fart igen.
    Ha en toppendag vännen
    Kramar
    AnnaMaria

    SvaraRadera
  3. Hej Maria!
    Tack för receptet det lät ju görgott:)
    Ska visa det för Peter, det är ju han som står för den mesta matlagningen hemma hos oss, kanske bjuder han mig på lax med västerbottenost till helgen;)

    Vilken fin emaljburk du fått in i butiken, bra att den är utan text så kan man fylla den med vad man vill:)

    Ha en trevlig dag Vännen!

    Kraam Jenny

    SvaraRadera
  4. Hej Maria!!
    Alltid trvligt med nya recept!!
    Önskar Dig en trevlig Valborg!!

    Kram Kram Malin

    SvaraRadera
  5. Såg ut som en enkel och god lax.
    Den måste prövas.

    Trevlig Valborg // Nilla

    SvaraRadera
  6. Den laxen ska jag göra. Som du vet är en av makens stora intressen att flugfiska och det ska helst vara ädelfisk, så receptet tackar jag extra för.
    Att fånga de små stunderna och glädjas åt det lilla är ett sätt att fånga dagen - men för mig handlar det mer om att INTE fastna i det som stjäl energi och irriterar. Att luta mig tillbaka och se det goda är också ett sätt att fånga om inte dagen så stunden. Det som skänker mig stor glädje och tillfredsställelse är mötet med människor, att verkligen känna att den gemsamma humorn, leendet och skrattet är den närmaste vägen mellan två människor är euforiskt.
    Maria, det har du mycket av!
    Njut av Valborg och inträdet i årets ljuvligaste månad MAJ.
    Kram//Eva-Lotta

    SvaraRadera
  7. Hej! Lax receptet låter gott men jag jobbar så det får bli nästa helg som jag lagar ditt vår recept.Maria spegeln som jag köpte blev såååå fin,tack också för din vänlighet jag blir glad att få träffa dej och att vara i din lilla bod.Jag ska försöka titta över nästa helg då du har lite "loppis"Ha en trevlig helg,hälsa också hjälpsamma Mats.kram Ann K

    SvaraRadera
  8. Hej!
    Receptet verkar väldigt gott! Har skrivit ner det för att provas sen...

    Vad gott det låter med rabarber..mmm

    Trevlig Valborg!

    Kram mariette

    SvaraRadera
  9. Ja, visst är detta recept underbart! Är ju själv laxfantast och det är så gott med västerbotten till.
    Ha en skön valborg!
    Kram

    SvaraRadera
  10. Tack för det receptet! Jag har hamstrat lax till helgen och nu kanske det blir din variant i stället för laxsoppa.
    Visst är det svårt att hitta stunder när man lämnar stress och jobb bakom sig. Sitta en stund och njuta.
    Önskar dig en skön Valborg! ♥

    SvaraRadera
  11. Visst är det underbart med Västerbottensost! Tack för receptet och ha en mysig Valborg...kram caro.

    SvaraRadera
  12. Hej Maria
    Låter supergott. Tack för påminnelsen om bären. Har också rabarber och blåbär i frysen...
    Den 8e maj ska jag till E-tuna. Har du öppet då?
    Ha en jättemysig Valborg
    Kram Agneta

    SvaraRadera
  13. Halloj!!!
    Och nu idag kom äntligen MIN termos!!!Har letat efter en sådan i säkert 6 månader =) Nu kom den!!!
    Hahaha ja och den byrån vi hade ska slängas, den är så trasig. Så det här blev ett byte =) Nu är han lika nöjd som jag =)
    Din pajform var jättefin, vart kan man hitta en sådan? Receptet låter jättegott, måste nog testa det snart.
    Puss och kram från oss =)

    SvaraRadera
  14. hej maria
    vilket smaskigt recept du bjuder på , de m¨åste verkligen testas =) vilken fin emaljburk och mjölkanna, måste ta mig i kragen o hälsa på dig i butiken snart, önskar dig en härlig valborg
    kram pia

    SvaraRadera
  15. Mmmmmmmmm , så gott det ser ut ...

    Ha nu en riktigt fin Valborg själv !

    Kram Sussi O

    SvaraRadera
  16. Tittar in för att önska dig en skön valborg!
    Kram Elle

    SvaraRadera
  17. Det receptet ska jag spara.Det lät riktigt gott!
    Jag har rensat ur köket både möbler och andra prylar, föreslog för maken att vi borde skaffa en sommarstuga där vi kunde få användning för grejorna ;o)
    Hoppas att du fick en fin Valborg!

    SvaraRadera
  18. Receptet på laxen måste vi prova här hemma. Vi är galna i fisk överhuvudtaget och lax i synnerhet. Fina saker du fått in i butiken. Plåtburken är superbra i o m att den är utan text. De jag sett tidigare har det stått tvättmedel på, men dom förlorar sin användbarhet för mig eftersom jag använder flytande tvättmedel och inte är det kul att ha t.ex. skorpor i en burk med texten TVÄTTMEDEL;-)

    Ha en underbar fortsättning på helgen!
    Kram,
    Regina

    SvaraRadera